Van sneeuwbal naar ijsberg

inspiratie

In You Are What You Love, vraagt ​​James K. A. Lacy ons om een sneeuwbal voor te stellen die bovenop een ijsberg zit.

De sneeuwbal staat voor onze bewuste redenering. Als we iets nieuws leren, gaat het in onze sneeuwbal.

De ijsberg vertegenwoordigt onze intuïtieve, emotionele processen. Het is waar ons standaardgedrag leeft, de dingen die onze instincten en intuïties voeden.

Lacy beweert dat als we alleen maar nieuwe informatie in onze sneeuwbal proppen zonder deze bewust toe te passen, dit waarschijnlijk geen invloed heeft op onze ijsberg. En ons gedrag niet zal niet veranderen. Maar als we onze sneeuwbal leermomenten consequent toepassen, komen ze beetje bij beetje in onze ijsberg.

Ik gebruik deze analogie om mezelf eraan te herinneren dat alles wat ik herhaaldelijk doe, waarschijnlijk een onbewuste actie zal worden. Dit snijdt beide kanten op. Als ik iets destructiefs beoefen, moet ik voorzichtig zijn, want het komt langzaam in mijn ijsberg. Maar als ik iets doe dat bijdraagt aan een beter leven, dan weet ik hoe meer ik het doe, hoe meer ik het zal doen.

Denk aan toen je voor het eerst leerde autorijden. Je zet de theorie van het rijden in je sneeuwbal. Je moest je echt concentreren om die informatie in gedrag te vertalen. Letten op de snelheid, richtingaanwijzers aanzetten, links kijken, rechts kijken, en dat allemaal tegelijk. Kun je je nog herinneren dat dat veel werk was? Maar hoe meer je bewust oefende met rijden, hoe meer je bekwaam werd in rijden. Je begon met een theoretisch inzicht in hoe je moet rijden, maakte er een ritueel van om te oefenen en vrij snel werd je een bestuurder. Je kennis ging van je sneeuwbal naar je ijsberg. 

Ik ben dol op deze metafoor. Het helpt me te begrijpen waarom weten niet automatisch wordt vertaald in doen. Soms lees ik een interessant boek, ik wordt er door gestimuleerd maar vervolgens veranderd er niets. Daarom leren begint bij mijn sneeuwbal en de praktijk verandert uiteindelijk mijn ijsberg en wie ik ben en wil zijn. 

Soms zie je mensen waarbij een verandering als een soort magie gebeurt. Dan kun je jezelf afvragen waarom dat bij jou niet zo magisch gebeurt. Deze metafoor verklaart het. Nieuwe kennis beïnvloed je sneeuwbal. Het kost herhaalde inspanning, actie en zelfcompassie om die invloed in iets transformerends te veranderen.  

 

 

Meer weten over Wizzflix? Klik hier.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? 

 

Schrijf je in voor de mailinglijst om nieuws en updates te ontvangen over Wizzflix plus handige tips voor meer succes in je bedrijf!

 

Inschrijven