5 Smaakprofielen voor bierliefhebbers

bier Feb 08, 2018

Ontdek alle biersoorten

Wat is het verschil tussen pils en lager? Welke biertjes zijn zwaar en welke biertjes zijn licht? Welk bier heeft een hoog alcoholpercentage? Wat is speciaalbier? Net zoals wijn kan bier op diverse manieren verschillen en in smaak variëren. Je kunt bier op meerdere manieren categoriseren. Als je zo onderscheidt kunt maken in de wereld van bieren kun je eenvoudig onthouden welke bieren jij lekker vindt en kun je nieuwe bieren ontdekken. 

De Yellowstone Biersheet is een handig overzicht van de populaire biermerken onderverdeeld naar soort en smaak:

Overzichtssheet

<<Download hem hier, print hem uit, plak hem op de koelkast en ontdek de bieren die jij lekker vindt>>

 
Lijst Biersoorten

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten bier? Hieronder een korte introductie.  


Pils

Pils is een licht bier en kenmerkt zich vooral door een heldere goudgele kleur, witte schuimkraag en bittere smaak. Het is niet al te vol en levendig van smaak, maar een lekkere doordrinker. Pils wordt gemaakt van gerstemout (ontkiemd en daarna gedroogde gerst), hop, water en gist en soms suiker. Pils is officieel vernoemd naar de stad Pilsen (Plzeň) in Tsjechië waar dit type bier oorspronkelijk vandaan komt.

Pils bevat ongeveer 5% alcohol.


Lager

Lager is een term die vooral in Engelstalige landen wordt gebruikt om ondergistende bieren aan te duiden. In Nederland wordt de term Lager bijna niet meer gebruikt maar in Duitsland komt Lager steeds meer terug. De Lager die in Nederland te koop is is een pilsachtig bier. Doordat het bier minder alcohol bevat is het een goede doordrinker en goedkoop.

Lager in Nederland bevat rond de 3,5% alcohol. 

 
Malt

Maltbier wordt ook wel Alcoholvrij bier genoemd. In Nederland geproduceerd maltbier mag tot 0,1% alcohol bevatten. Maltbier uit het buitenland kan meer alcohol bevatten, bijvoorbeeld Jupiler NA bevat 0,5% alcohol. 

 
Witbier

Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. Meestal citrusschillen, koriander en hop. Het smaakt fris en fruitig en bevat een karakteristieke lichtgele kleur. Het is een goede dorstlesser tijdens de zomer. Witbier is een bier van hoge gisting dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt. Het wordt niet gefilterd, waardoor het bier enigszins troebel blijft. Het depot bevat gist en dat kan worden gedronken. 

Witbieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5%-6%.

 
Fruitbier

Fruitbieren hebben een zoete, frisse smaak, waarin het gebruikte vruchtenextract duidelijk herkenbaar is. De bittere hopsmaak of zure smaak is minder sterk dan bij andere bieren. Bij traditionele bieren wordt aan het einde van het brouwproces, vlak voor het gisten, fruit toegevoegd, waarbij de suikers van de vruchten volledig worden vergist. Hier worden steenvruchten, zoals kersen en perziken voor gebruikt, maar ook appels, bananen en aardbeien kunnen worden toegevoegd. De vruchten leveren een subtiele, fruitige, niet zoete bijdrage aan de smaak. In moderne brouwerijen wordt vaak alleen sap toegevoegd aan het bier: vruchtensappen, vruchtencoulis of vruchtenextracten. Vaak worden deze bieren ook nog gezoet.

De meeste fruitbieren hebben een alcoholpercentage van 2.5-5.5% alcohol.

 
Blond

Blonde bieren zijn licht tot goudgeel van kleur, die minder hop bevatten dan andere bieren.  Vaak met een friswitte schuimkraag. Het zijn vaak Belgische bieren, meestal behoorlijk stevig en met een hoger alcoholpercentage dan pils. Ze zijn zacht en fris van smaak: perfect als dorstlesser of voor een aperitief.

Blonde bieren hebben een alcoholpercentage van 4%-8%.

 
Weizen

Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar. Weiß betekent wit en Weizen betekent tarwe. Maar dit wil niet zeggen dat Weißbier, tarwebier is. Er komen namelijk ook donkere versies voor met de naam weiß. Het Duitse tarwebier wordt gebrouwen met een bovengist, maar sommige bieren krijgen een ondergist mee wanneer ze worden gebotteld. Voor Weizen wordt gemoute tarwe gebruikt. 
Weizen moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, hierdoor krijgt het een extra volle schuimkraag. Het troebele bier is bleekgeel tot blond van kleur en het heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Een Weizen wordt in tegenstelling tot witbier volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. 

Weizners hebben een alcoholpercentage tussen de 4%-7%.


IPA | Indian Pale Ale

Indian Pale Ale is een hoppig bier met vaak sterke tropische aroma’s. Oorspronkelijk is het een Pale Ale speciaal gemaakt voor de Indische export in de 17e eeuw. De Indian Pale Ale, gebrouwen in London, was extra lang houdbaar door de toevoeging van extra hop.

IPA bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5.5%-7.5%.

 

Stout

Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Stout wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak. Stout bestaat zowel in boven als ondergistende varianten. Bij het brouwen van stout wordt gebruik gemaakt van gebrande of geroosterde mout.

Stouts hebben een alcoholpercentage tussen de 7%-8%. 


Bruin

Nederlands bruin bier is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte (vaak oud bruin genoemd). Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. 
De Engelse brown ale is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak is zoet en soms kun je smaken als chocola en koffie herkennen in het engelse bruine bier. De Amerikaanse bruine bieren zijn hoppiger, bitterder en droger dan de Engelse. De Amerikaanse variant kenmerkt zich door de smaken van geroosterde mout, karamel en chocolade.

Bruine bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 2.5%-37.5%.

 
Bock/Bok

Bokbier, in het Duits bockbier, is een zwaarder seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Normaal gesproken worden er twee soorten bokbieren uitgegeven. De Lentebok komt op de markt vlak na het begin van de vastentijd tot eind mei. Deze variant heeft een moutige, karamelachtige smaak. In de eerste week van oktober komt de andere variant op de markt, de Herfstbok. Dit is een donkerrood bier wat vaak een hoger alcoholpercentage heeft dan de lentebok. Deze wordt gekenmerkt door een volle, romige, karamelachtige en kruidnagelachtige smaak. 

Bokbieren hebben een alcoholpercentage tussen de 6.5%-7%.


Dubbel

Een dubbel bier is een echte Belgische klassieker. De termen ‘enkel’, ‘dubbel’ en ‘tripel’ verwijzen naar de hoeveelheid granen per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hierbij geldt: hoe meer graan, hoe meer suiker, hoe meer alcohol. Dubbel verwijst naar een oud gebruik waarbij de brouwer kruizen op zijn vaten bier zette. Één kruis was een lichtalcoholisch bier, gebrouwen met weinig mout. Gebruikte hij meer mout, dan verkreeg hij meer alcohol – twee kruizen, een dubbel dus. Van oorsprong werd het dubbelbier ook gezien als het dubbele alcoholpercentage van enkel bier (3,5%), het alcoholpercentage van dubbel bier was namelijk met 6-7% twee keer zo zwaar. Qua kleur kenmerkt dubbel bier zich door zijn mooie donkere kleur: van middelbruin tot donkerblond. Het dubbel bier is zoeter dan enkel bier en heeft over het algemeen een wat zachtere lichtzoete smaak met een lichte hopbitterheid.

Dubbel bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 6%-7%.

 

 
Tripel

Een tripel bier is een zeer zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De kleur varieert tussen amber en blond. Tripels bevatten een typische sterk moutige, maar ook licht zoete smaak. Bij een aantal tripels wordt een aanzienlijk percentage tarwevlokken, ook wel tarwemout genoemd, gebruikt. Dit hoge alcoholpercentage komt ook doordat er suiker oftewel glucose wordt toegevoegd. Sommige tripels hebben een kruidig aroma, doordat er kruiden als koriander en sinaasappelschil en/ of ook speciale aromahopsoorten worden toegevoegd. Tripel bevat meestal meer koolzuur dan pilsener.

Het alcoholpercentage ligt tussen de 7%-11%.

 

Quadruppel

Zoals de naam zegt zit in Quadrupel bier nog meer graan dan in Tripel bier. Dit zorgt er voor dat Quadrupel bieren meer alcohol bevatten dan Tripel bieren. De Quadrupel is het zwaarste bier van de klassieke Belgische biersoorten Dubbel, Tripel en Quadrupel. Deze bieren bevatten nog meer ingrediënten dan Tripels. De smaak is complex, en vaak vrij bitter. Quadrupels zijn van hoge gisting en op de fles gerijpt. In de fles blijft daardoor regelmatig een depot achter, maar dit kan gedronken worden.

Quadruppels hebben een alcoholpercentage tussen de 5.5%-7.5%.


Abdijbier

Abdijbier heeft niets te maken met de smaak, alcoholpercentage of de ingrediënten van het bier. Abdijbieren zijn bieren die gebrouwen worden in een kloostergemeenschap. Deze manier van brouwen is officieel erkend, waarbij het bier moet voldoen aan de regels. Pas dan wordt het een Erkend Belgisch Abdijbier. Dit keurmerk wordt sinds 1999 door de unie van de Belgische Brouwers aan bepaalde abdijbieren toegekend. Sommige abdijbieren worden gebrouwen in een brouwerij op het domein van de abdij, door de monniken zelf of door derden. Onder deze abdijbieren bevindt zich een speciale soort, de trappist, die aan strikte regels moet voldoen. Een aantal abdijen besteedt het brouwen van bier uit aan commerciële brouwerijen. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van oude kloosterrecepten. Ook abdijen zonder eigen brouwtraditie verbinden tegenwoordig vaak hun naam aan een bier. Daarnaast zijn er ook brouwerijen die hun bieren noemen naar niet meer bestaande abdijen.

 
Amber

Ambier bier is een bier met een hoge gisting. De gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. De naam van het bier slaat op de kleur: het bier is helder en amberkleurig. De kleur komt door de ''special B'' mout die gebruikt wordt. De special B mout geeft het Amberbier een intensere smaak van kruiden of karamel. Het is fris, heeft een aroma van geroosterde mout, en een iets zurige, verfrissende afdronk. Amberbier wordt ook wel Belgische ale genoemd.

Amber bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 4%-7%.

 
Saison

Saison bier dankt zijn naam aan het Franse woord voor seizoen. Dit bier was namelijk oorspronkelijk een seizoensbier. Fruitige tonen domineren het aroma van de saison. Het is een helder dorstlessend bier met een grote schuimkraag. De toevoeging van verschillende kruiden en specerijen zorgen voor een complexe fruitige of citrussmaak. De meeste bieren zijn goudblond tot amberkleurig en zijn ongefilterde bieren van hoge gisting.

Deze bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%.  

 

Verschillende biersmaken

Voor een beginnend bierproever hebben wij de biersoorten onderverdeeld in vijf smaakprofielen. 

 
Licht fris bier

In deze categorie vallen bieren die vaak licht van kleur zijn en fris van smaak. Deze bieren hebben vaak een laag alcoholpercentage (0% - 5%). In deze categorie vallen: Malt, Pils, Lager, Witbier en Fruitbier.

 
Licht bitter bier

Licht bittere bieren zijn vaak licht van kleur en bitter van smaak. De licht bittere bieren vallen zwaarder dan de licht frisse bieren en hebben een alcoholpercentage tussen de 5% - 9%. In deze categorie vallen: Blond, Tripel, Weizen, Saison en Amber bier.


Donker zoet bier

In deze categorie vallen bieren die donker van kleur zijn en waarbij de karamel smaak prominent aanwezig is. Deze bieren hebben vaak een lagere alcoholpercentage dan de donker bittere bieren (tussen de 6% - 8%). In deze categorie vallen: Dubbel, Bock, Stout en Abdijbier.


Donker bitter bier

In deze categorie vallen bieren die donker van kleur zijn en een zwaardere bittere smaak hebben. Deze bieren hebben vaak een hoog alcoholpercentage (tussen de 7% - 11%). In deze categorie vallen: Quadruppel, Stout en Abdijbier.


Kruidig bier

In deze categorie vallen bieren diverse bieren waarbij de scherpe kruiden prominent aanwezig zijn. Deze bieren hebben vaak een hoog alcohol percentage (tussen de 7% - 11%). In deze categorie vallen: Tripel, Saison, IPA en sommige zwaar Blonde bieren.


Overig bier

Er zijn nog veel meer andere soorten bier met uitzonderlijke smaken. Zo zijn de zure bieren/sourbieren erg in opkomst. Deze zijn erg vol van smaak en erg zuur. Naast zure bieren zijn er ook bieren met erg bijzondere smaken zoals banaan bier, chocolade bier, bier dat smaakt naar lamsvlees, mojitobier, mosterdbier, wasabibier, tomatenbier en zelfs bier met orgaanvlees!

 
Meer weten? Doe mee aan onze online training biersommelier: www.myyellowstone.nl

Yellowstone is het meest complete online trainingsplatform van horeca Nederland

Benieuwd naar onze aanpak of wil je eens sparren over de groeikansen in jouw bedrijf? 

PLAN EEN GRATIS DEMO
Close

Vul hieronder je gegevens in.

50% Compleet